07062015 leiv 1
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κυρού Νικοδήμου (Ζαλούμη), ο οποίος εκοιμήθη πρόωρα 49 ημέρες μετά την ενθρόνισή του, σε τροχαίο ατύχημα.
Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Εισοδίων Θεοτόκου στη Λιβαδειά. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ενώ συλλειτούργησαν αρκετοί Αρχιερείς. Στο ιερό παραβρέθηκε συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος.
Οι Μητροπολίτες που παρέστησαν ήταν Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμος και οι Επίσκοποι Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Ωλένης κ. Αθανάσιος, Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, και Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παρέστησαν επίσης, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, κληρικοί και λαϊκοί φίλοι του μακαριστού, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, Τοπικών Συλλόγων και Φορέων.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Ναυπάκτου Νικοδήμου, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την αφνίδια εις Κύριον εκδημία του. Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος μιλώντας για το πρόσωπο του μακαριστού μεταξύ άλλων τόνισε: "Με τα πνευματικά μας μάτια, όσοι τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε, βλέπουμε ενώπιον μας, αυτήν την ημέρα, την αφιερωμένη στην μνήμη του, τον άξιο κληρικό, τον κήρυκα του Ευαγγελίου, τον καθοδηγητή της νεότητας, τον πρόθυμο συμπαραστάτη των πασχόντων, τον τίμιο φίλο και αδελφό.
Αυτά και άλλα πολλά υπήρξε ο αείμνηστος ιεράρχης, ο οποίος από την παιδική του ήδη ηλικία, αφιερωμένος αγνά στην Εκκλησία, προχώρησε βήμα-βήμα εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου και αναβαίνοντας με την φυσική ανέλιξη του χρόνου τις ιερατικές βαθμίδες έφθασε μέχρι και του επισκοπικού αξιώματος.
Υπήρξε εργάτης του αμπελώνος του Κυρίου, ο οποίος απέβλεπε πάντοτε προς την πνευματική ανύψωση, εκείνος που άπλωσε με προθυμία το χέρι στο άροτρο και δεν στράφηκε προς τα οπίσω κατά τον σχετικό λόγο του Κυρίου μας.
Ο κατ' επίγνωση ζήλος και ο διακαής πόθος για την πνευματική οικοδομή του εμπιστευθέντος εις αυτόν ποιμνίου, υπήρξε η διαρκής και σταθερή φροντίδα και μέριμνά του".
Ο Μητροπολίτης Θηβών αναφέρθηκε στην συνεργασία και στην φιλία που είχε με τον μακαριστό Μητροπολίτη και προσέθεσε πως "η εκλογή του σε Μητροπολίτη Ναυπάκτου Αγίου Βλασίου τον Ιανουάριο του 1995, η χειροτονία του και η ενθρόνισή του μας γέμισαν όλους πνευματική χαρά και ηθική ικανοποίηση γιατί ένας άδολος εργάτης του ευαγγελίου τιμήθηκε από την Εκκλησία μας. Το βιώσαμε σαν μια ηθική δικαίωση για την Τοπική μας Εκκλησία, την οποία ο Νικόδημος είχε υπηρετήσει με τόσο ζήλο και αυταπάρνηση.
Και αίφνης μόλις δύο μήνες μετά την ενθρόνισή του έπεσε σαν κεραυνός η ζοφερή είδηση: Ο Νικόδημος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα κοντά στην Κόρινθο, την 21η Μαϊου του 1995.
Ο κλήρος και ο λαός της Βοιωτίας, που την είχε οργώσει, πάγωσε. Θρήνος και πένθος για το Νικόδημο. Μας άφησε πρόωρα, διακόπτοντας την αρχιερατική του διακονία πριν προλάβει να την αρχίσει, αφήνοντας κενό στην Ιεραρχία, στην Εκκλησία της Ναυπάκτου και στο λαό της.
Τον πόνο μας παρηγόρησε η επακολουθήσασα εκλογή ενός διακεκριμένου κληρικού του νυν Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ο οποίος διακρίνεται για αδιάβλητο ήθος και την υψηλή θεολογική του συγκρότηση".
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Θηβών ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς, τα πνευματικά τέκνα, τους φίλους και τους συμπατριώτες του μακαριστού, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους λέγοντας "σας ευχαριστώ, γιατί γνωρίζω ότι κρατάτε στην καρδιά σας ακοίμητο το καντήλι της μνήμης και προσευχής για τον Νικόδημο, που τον γνωρίσατε, τον αγαπήσατε και τον θεωρείτε δικό σας άνθρωπο".
Στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων "Αργύρη και Ιωάννας Κορτέση" του Ιδρύματος "ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ" πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του μακαριστού, όπου μίλησαν φίλοι και συνεργάτες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και Θηβών κ. Γεώργιο, αλλά και όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του μακαριστού και στον χαρακτήρα του τονίζοντας πως "ο μακαριστός Μητροπολίτης Ναυπάκτου Νικόδημος ήταν ένα δώρο για την Τοπική Εκκλησία. Να ευχηθούμε ο Θεός να τον αναπαύσει".
07062015 leiv 2
07062015 leiv 3
07062015 leiv 4
07062015 leiv 7
07062015 leiv 8
07062015 leiv 9

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκδήλωση προς τιμήν των ΑΓΙΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ και των Εκπαιδευτικών μας

Ὁ ἅγιος ἰατρὸς Λουκᾶς προστάτης τῶν Ἑλλήνων χειρουργῶν