Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εόρτασε η πόλη των Θηβών τον πολιούχο της Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη

kaloktenisΜέσα στην εόρτια πασχαλινή περίοδο που διανύει η Εκκλησία μας εορτάστηκε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στην πόλη των Θηβών, η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους του Νέου Ελεήμονος, Επισκόπου Θηβών και Εξάρχου πάσης Βοιωτίας. 
Την Τρίτη 10 Μαΐου τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου  και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου και του σεπτού Ποιμενάρχου  μας κ. Γεωργίου.
Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των αγίων Αρχιερέων στην πόλη των Θηβών προκειμένου να εορτάσουν τον Άγιο Ιωάννη και στη σύντομη προσλαλιά του συνέδεσε τον Άγιο με το χρέος του κάθε χριστιανού να είναι πρώτα φιλόθεος και μετά φιλάνθρωπος.
Κατόπιν τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος , ο οποίος αναφέρθηκε στην αγάπη που εκδήλωσε ο Άγιος προς το ποίμνιό Του, η οποία συνδέεται άμεσα με την Ανάσταση του Κυρίου μας.
Ο Θεοφιλέστατος τόνισε πως ο ιεράρχης των Θηβών έβαλε στο κέντρο της ζωής του τον Χριστό, έχοντας ως πρότυπο τον Αναστάντα Κύριο που θυσιάστηκε για τη σωτηρία του ανθρώπου.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαία προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου, εξαίροντας την αρετή της φιλανθρωπίας που τον διέκρινε.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τους αγίους Αρχιερείς για τη σεπτή παρουσία τους στην εορτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και ευχήθηκε προς όλους χρόνια πολλά με υγεία, δύναμη, αισιοδοξία και προπάντων αγώνα και υπομονή. Αγώνα όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας  για την άσκηση της αγάπης, για ό,τι καλό και όμορφο ενάντια στην βία που έρχεται από παντού, ενάντια σε εκείνους που εξουθενώνουν τους λαούς και αμαυρώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο.
Στη  συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου και του Τιμίου Ξύλου, που κατέρχεται από την  Ιερά Μονή Σαγματά, στους δρόμους της πόλεως με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος  από το ΚΕΠΒ Θηβών και πλειάδος ιερέων.
Την λιτάνευση ακολούθησαν με περισσή ευλάβεια και κατάνυξη δεκάδες πιστοί, Πολιτικοί Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής των Θηβών.
Στη συνέχεια ακολουθεί σύντομος βίος του Αγίου.


ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΤΕΝΟΥΣ
     Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη – μέσα 12ου αιώνος. Οι γονείς του Κωνσταντίνος και Μαρία Καλοκτένη (επώνυμό του) ήταν ευγενείς και ενάρετοι. Ήταν για χρόνια άτεκνοι. Μετά από πολλές προσευχές προς την Παναγία μας, απέκτησαν αγόρι τον Ιωάννη. Τον έθρεψαν « ἐν παιδεία καί νουθεσία Κυρίου». Έτυχε επιμελημένης ανατροφής και λαμπράς εκπαιδεύσεως.
   Έτρεφε ιδιαίτερη ευλάβεια στην Παναγία μας. Όταν νεαρό παλικάρι διάβαζε τους Χαιρετισμούς της ,άκουσε τη φωνή Της: «χαίρεις καί ἐσύ τῶν Θηβῶν Προστάτα»!
    Σπούδασε τα ιερά γράμματα, Ρητορική ,Φιλοσοφία, άλλες «θύραθεν» επιστήμες και Θεολογία. Ασκήθηκε σε Μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης ως Μοναχός. Χειροτονείται διάκονος και Ιερεύς. Η πόλη και η περιοχή των Θηβών, πρωτεύουσα τότε του Θέματος της Ελλάδος μαστίζεται από επιδρομές των Σταυροφόρων και ιδία των Νορμανδών. Κατέστρεψαν τα πάντα…..
      Ο γέρων επίσκοπος Θηβών αποθνήσκει από μελαγχολία. Η Ιερά Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως εκλέγει νέον. Δεν ήλθε όμως ποτέ. Ασθένησε και εκοιμήθη καθ΄οδόν…..
   Εκλέγει τότε τον Ιερομόναχο Ιωάννη Καλοκτένη, Μητροπολίτη Θηβών. Κατά την Χειροτονία του στον Ναό της του Θεού Σοφίας ,εδόθη το πρώτον ο τίτλος του «Εξάρχου πάσης Βοιωτίας»( Πρόεδρος των Τοπικών Συνόδων Επισκόπων της περιοχής) και η επιστασία του για όλες τις Μητροπόλεις-Επισκοπές του Θέματος της Ελλάδας.
 Μετά την ενθρόνισή του ξεκίνησε το δύσκολο έργο του.
  • Κτίσιμο μεγαλοπρεπούς Ναού της Θεοτόκου στη θέση του γκρεμισμένου ( με έξοδα από την πατρική του περιουσία).
  • Ρηξικέλευθο έργο: ο Παρθενώνας (Σχολή Γυναικών). Μάθαιναν γράμματα και τέχνες. Με χειροτεχνήματά τους βοηθούσαν τους εμπερίστατους.
  • Άλλαξε την κοίτη του Ισμήνου ποταμού(Χρυσορρόα) προς την πεδιάδα των Θηβών , μετατρέποντας την σε ποτιστική –καλλιεργήσιμη. Έθεσε σε λειτουργία υδρόμυλους και θεμελίωσε υδραγωγείο.
  • Κατασκεύασε γέφυρες, διευκολύνοντας την διέλευση των ανθρώπων.
  • Απεξήρανε λιμνάζοντα ύδατα στο Νεοχωράκι μετατρέποντας τα σε έφορη πεδιάδα.
  • Έπεισε τους Θηβαίους να καλλιεργήσουν μουριές, για τροφή μεταξοσκωλήκων, αφού οι Νορμανδοί κατέστρεψαν την περίφημη μεταξοβιομηχανία των Θηβών.
  • Ονομαστή η « Ιωαννιάδα» του, (κατά μίμησιν της Βασιλειάδας) με : Πτωχοκομείο, Γηροκομείο, Ξενώνα εμπερίστατων, Νοσοκομείο, Ορφανοτροφείο, έργα πρότυπα για την εποχή του!
  • Ο Άγιος βρήκε κατεστραμμένη την πόλη και την περιοχή. Υπήρχαν συνοικίες Αρμενίων, Εβραίων και λοιπών. Πρόσφερε βοήθεια σε όλους ανεξαιρέτως. Εκτιμήθηκε δεόντως έτσι ώστε:
α) πολλοί κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν χριστιανοί , σαγηνευμένοι από την προσωπικότητά του.
β) ονομάστηκε «Νέος Ελεήμων».
  • Έλαβε μέρος στην Σύνοδο Κωνσταντινουπόλεως του 1166μ.Χ. επί Αυτοκράτορος Μανουήλ Κομνηνού, όπου συνείσέφερε με την θεολογική του κατάρτιση τα μέγιστα.
Εκοιμήθη μεταξύ 1182μ.Χ. και 1193μ.Χ.
Υπάρχουν φήμες πως τα Άγια Λείψανά του βρίσκονται στην Ιταλία.
Ευχόμαστε ο Άγιος να πρεσβεύει προς τον Κύριο μας και να μας χαρίζει κάθε ευλογία , δύναμη και ενίσχυση.
Το Απολυτίκιο Του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους.
« Ἐκ μέσης τόν Κύριον ἐπιποθήσας ψυχῆς,
τά ρέοντα ἔφυγες καί ἐπιπόνω ζωῆς τήν σάρκαν
ἐξέτηξας, ἔσπευσαν Ἱεράρχα ,Βοιωτῶν Ἰωάννη,
φίλος Χριστοῦ γενέσθαι διά οἴκτιων πενήτων,διο
καί νέος Ἐλεήμων ἐκλήθης  Μακάριε.»
ΕΚ ΤΗΣ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ.
«Χαίροις τῆς ἑπταπύλου τό κλέος,  τοῦ Βυζαντίου τό καύχημα!»
« Πεινώντας καί διψώντας θεσπέσιε ἐποτισες ,ἐθρεψας ,ξένους συμπαθῶς ἐπισυναγαγες , πολλούς ἀσθενεῖς ἐπεσκεψω,γυμνούς ἠμφιασας,τούς ἐν φυλακή διηκόνησας αὐτοις.»
«Χαίροις τῶν ὀρφανῶν ὁ πατήρ ,τῶν πενομενων τροφή ἡ ἀδάπανός ,του γήρως ἡ βακτηρία,  χειμαζομένων λιμήν, τῶν δεομένων τό παραμύθιον,τῆς δικαιοσύνης ὁ κανών ὁ εὐθύτατος.»  
 
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εκδήλωση προς τιμήν των ΑΓΙΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ και των Εκπαιδευτικών μας

Ὁ ἅγιος ἰατρὸς Λουκᾶς προστάτης τῶν Ἑλλήνων χειρουργῶν